SMACC Välkky-hankkeen työpaja: 3D tulostettavan kappaleen optimointi ja sen ohjelmistot, 12.4.2017

Välkky-hankkeen työpaja

12.4.2017 kello 8.30-12.00

Kampusareena (Korkeakoulunkatu 7), Tampere

 

Lataa tästä työpajan esitysmateriaalit:

Kimmo Ruusuvuori, VTT: parhaat palat AMUG 2017 konferenssista

Erin Komi, VTT: optimization cases engine bracket and valve block (In English)

Kai Katajamäki, VTT: katsaus tarjolla oleviin kaupallisiin ja ilmaisohjelmiin

  • CodeAster: general finite element software for structural and thermal analysis of structures. It is developed and maintained by EDF (Électricité de France). It can be used to simulate mechanical and thermal phenomena, static or dynamic, linear or non-linear. A wide range of analysis possibilities are available: static stress and strength, steady state and transient dynamics, seismic, acoustics, fatigue, stochastic dynamics, etc.
  • Dakota: a general optimization toolkit containing algorithms for: optimization with gradient and nongradient-based methods;  uncertainty quantification with sampling reliability, stochastic expansion, and epistemic methods;  parameter estimation with nonlinear least squares methods and sensitivity/variance analysis with design of experiments and parameter study methods.
  • SALOME / SALOME-MECA: a general finite element pre-processor for calculation model preparation. SALOME-MECA contains also CodeAster solver and tools (ParaView) for post-processing analysis results.
  • ParaView: a multi-platform data analysis and visualization application.
  • FreeCad: a parametric 3D modeller.
  • Blender: a professional 3D computer graphics software product used for creating animated films, visual effects, art, 3D printed models, interactive 3D applications and video games.

 

 

Työpaja on osa Välkky (vaativa digitaalinen valmistus ekosysteemin lisäarvon tuottajana) -hankkeen viidentoista työpajan sarjaa. Yksittäisissä työpajoissa käsitellään 3D-tulostamisen kokonaisprosessi ja liiketoimintaan vaikuttavat asiat teema kerrallaan. Osallistumalla työpajoihin yritykselle muodostuu realistinen käsitys 3D-tulostuksen mahdollisuuksista ja haasteista. Tavoitteena hankkeessa on, että työpajojen tuloksena osallistuviin yrityksiin syntyy tietotaitoa sekä käytännönläheisiä työkaluja liiketoimintamahdollisuuksien luomiseen 3D-tulostuksen avulla. Lue lisää Välkky-hankkeesta >>

X
X