Metallien 3D tulostus siirtyi teolliseen mittakaavaan

AMUG (Additive Manufacturing Users Group) on järjestö, jossa 3D tulostuksen käyttäjät esittelevät saavutuksiaan toisille käyttäjille. Tämä käyttäjänäkökulma on osoittanut AMUGin hyvin mielenkiintoiseksi foorumiksi aiemminkin. Niin nytkin. Kimmo Ruusuvuori esitteli AMUG 2017 (Chicago 19.23.3.2017) messujen satoa 12.4.2017 työpajassa.

Yksi messujen uutisista on kuitenkin ylitse muiden. Mohamad Ehteshami, Vice President & General Manager, Additive Integration, GE Aviation, esitteli GE:n uuden helikoptereihin tarkoitetun potkuriturbiinin. Esityksen pääsee katsomaan youtubesta. Esityksessä kannattaa kiinnittää kohta kahteen yksityiskohtaan:

GE:n suihkumoottorin polttoaineensuutin on ollut tuotannossa yli vuoden. Siinä ei sinänsä ole uutuusarvoa, mutta esityksessä näytetty tuotantomäärä 35-40 000 kappaletta per vuosi on todella vaikuttava. Tämä tarkoittaa metallitulostamisen siirtymistä teollisiin mittakaavoihin. Puhe ei ole enää prototyypeistä tai piensarjoista, vaan itse tulostusprosessin täytyy olla hyvin vakioitu ja toistettavissa kaikissa vaiheissaan, jotta tällaisista määristä voidaan puhua. Uutinen on mitä merkittävin kaikille, jotka ovat odottaneet metallien 3D tulostuksen läpimurtoa. Jään mielenkiinnolla odottamaan muita vastaavia esimerkkejä. Näitä tulee varmasti seuraavan vuoden aikana runsaasti.

Toinen merkittävä uutinen potkuriturbiinissa on tuotekehitysajan lyheneminen testauksessa. Aiemmin tuotekehitysajan lyhenemisestä ollaan puhuttu lähinnä alkuvaiheen osalta, jolloin prototyypit auttavat viemään asiaa nopeammin eteenpäin. Nyt 3D tulostuksen kappaleet kuitenkin kelpuutetaan myös testausvaiheeseen. Esitelty 6 kuukauden lyhenemisaika on todella vaikuttava, sillä se antaa mahdollisuuden uuden tuotteen julkistamisen aikaistamisen 6 kuukaudella! Tuo puoli vuotta tulee näkymään erittäin positiivisesti tuotteen kannattavuudessa. Uutisen vaikutusta voi ennakoida siten, että useat monimutkaiset tuotteet tulevat siirtymään 3D tulokseen myös siksi, että vain kehitysajan lyhentämisellä voidaan kyseinen tuoteprojekti hyväksyä yrityksen johtoportaassa.

Kuten me kaikki tiedämme, metallien 3D tulostamisella on suuria mahdollisuuksia. Nämä kaksi esimerkkiä näyttävät, että näitä mahdollisuuksia on myös opittu hyödyntämään! Tällaisten onnistumisten eteenpäin kertominen on tärkeää, sillä ne näyttävät esittävät hyvin kouriintuntuvasti ne valtavat hyödyt mitkä 3D tulostuksen vallankumous tarjoaa.

Kirjoittaja

Mika Haapalainen, M.Sc. Materials Engineering, aloitti uransa teollisuudessa 1998. Mika siirtyi VTT:lle syyskuussa 2016. Teollisuudessa Mikan tehtävät ovat olleet pitkälti tuotekehitys- ja suunnittelupainotteisia, skaalan ulottuessa uusien tuotteiden asiakastarpeiden määrittämisestä asiakastoimituksiin asti. Roolit ovat vaihdelleet suunnittelijasta tuotekehitysosaston vetämiseen. Mikaa kiinnostaa 3D tulostamisen ja tuotekehityksen digitalisoinnin lisäksi organisaatioiden välisen kommunikaation parantaminen, erityisesti teollisuuden ja tutkimuksen välillä.
X
X