Inhimillisyys ja digitaalinen valmistusketju yhdistyvät 3D tulostetussa kädensijassa

Olen tässä blogissa aiemmin kertonut VTT tekemisistä ja saavutuksista maailmalla. Tällä kertaa minulla on ilokseni mahdollisuus kirjoittaa Välkky-projektissa mukana olleen GO3D Oyn ja yrittäjä Antti Korven saavutuksista.

Antti voitti toukokuussa Nordic 3D EXPOn järjestämän Suomi 100 3D tulostuskilpailun kilpailutyöllään ”yksilöllinen puukon kahva”. Puukko on todella edustava ja kaunis. Huomio kiinnittyy erityisesti metalliseen kädensijaan. Metallisen kädensijan valmistusprosessissa yhdistyy esimerkillisesti digitaalisuuden ja 3D tulostamisen mahdollisuudet. Yksilöiden tarpeisiin – tässä tapauksessa käden muotoon ja asentoon – vastataan digitaalisen suunnittelun ja 3D tulostuksen avulla poikkeuksellisen hyvin: käsityökaluissa ja apuvälineissä inhimillinen puoli korostuu käyttäjän mittoihin tehdyillä ratkaisuilla. 3D tulosteiden käyttö tässä on perusteltua, sillä monimutkaisuus tulee mukana ilman lisäkustannuksia, tarjoten samalla keveyden (vain 25g!) ja täysin ainutlaatuisen ominaisuusyhdistelmän. Myös kappaleiden koko on tällä hetkellä juuri oikea 3D tulostuksen teknologian näkökulmasta.

Kuten seuraavasta kuvasarjasta lukija voi päätellä, että kyseisen kädensijan soveltamisalat ovat valtavat alkaen designista kaikkiin käsityökaluihin, arkea helpottaviin apuvälineisiin ja ammattilaisten työkaluin. Toivotaan Antilla menestystä tämän mallisuojatun kädensijan markkinoinnissa!

 

Tätä tarkoittaa digitaalinen valmistusprosessi yksilöllisten kädensijojen tapauksessa:

Puristetaan työkalun kädensijassa olevaan massaan oman käden muoto

Skannataan muoto

Muokataan kädensija 3D CADissä

Tulostetaan metallista tai muovista

Lopputuote. Tällä kertaa haarukka.

Kirjoittaja

Mika Haapalainen, M.Sc. Materials Engineering, aloitti uransa teollisuudessa 1998. Mika siirtyi VTT:lle syyskuussa 2016. Teollisuudessa Mikan tehtävät ovat olleet pitkälti tuotekehitys- ja suunnittelupainotteisia, skaalan ulottuessa uusien tuotteiden asiakastarpeiden määrittämisestä asiakastoimituksiin asti. Roolit ovat vaihdelleet suunnittelijasta tuotekehitysosaston vetämiseen. Mikaa kiinnostaa 3D tulostamisen ja tuotekehityksen digitalisoinnin lisäksi organisaatioiden välisen kommunikaation parantaminen, erityisesti teollisuuden ja tutkimuksen välillä.
X
X