Lannan ravinteet kiertoon – tervetuloa seminaariin!

Suomessa syntyy vuosittain noin 15 miljoonaa tonnia tuotantoeläinten lantaa. Se levitetään pelloille useimmiten sellaisenaan, ja lannan sisältämät ravinteet menevät osittain hukkaan. Valio patentoi ensimmäisenä maailmassa vuonna 2017 menetelmän, jonka avulla lietelannasta saadaan puhdasta vettä, fosfori- ja typpilannoitejakeita sekä biokaasua. Hyötyjä on monia: lietelannan käyttö lannoitteena helpottuu, ravinnekierto tehostuu ja ravinnevalumat pienenevät. Lannankäsittelyteknologia ja Pohjois-Pohjanmaalle suunnittelemamme lannankäsittelylaitos ovat hyvä alku, mutta ne eivät yksin riitä. Tarvitsemme eri toimijoiden yhteistyöverkoston ja hajautettuja lannan prosessointiratkaisuja esimerkiksi maatiloille. Käynnistämme nyt tämän yhteistyöverkoston rakentamisen. Toivomme että saamme mukaan myös sinun osaamistasi!

Toivotamme sinut tervetulleeksi seminaariin Valiolle Helsinkiin 26.11. klo 8.45-14! Käsittelemme yhdessä lannan prosessoinnin mahdollisuuksia käytännön case-esimerkkien kautta. Tavoitteemme on, että seminaarin jälkeen osallistujilla on tietoa, tahtoa ja kontakteja, joilla lähteä kehittämään uusia ratkaisuja lannan hajautettuun käsittelyyn. Seminaari on myös lähtölaukaus helmikuussa järjestettävälle lanta-hackathon-tapahtumalle.

Suomen hallituksen kiertotaloustavoitteen mukaan 50 prosenttia maatilojen lannasta on prosessoitava vuonna 2025. Me Valiolla olemme asettaneet omaksi tavoitteeksemme, että vuonna 2030 merkittävä osa valiolaisten tilojen lannasta prosessoidaan. Suomessa isoimmat maidontuotantoalueet tuotantomäärien perusteella ovat Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. Näillä alueilla tuotetaan yli kolmasosa valiolaisesta maidosta ja samoilla alueilla syntyy myös merkittävä osa lietelannasta sekä muista maatalouden sivuvirroista. Maidontuotannon keskittymisestä huolimatta suurin osa maidosta tuotetaan edelleen tasaisesti ja hajanaisesti ympäri Suomea. Siksi myös lannankäsittelyratkaisujen on oltava hajautettuja.

 

Ohjelma
maanantai 26.11.2018
(Valio, Meijeritie 6, Helsinki, Auditorio)

 

8.45 Kahvit ja aamiaista

9.00 Alkusanat (Anu Kaukovirta-Norja)

9.10 Lannankäsittelyverkoston visio ja käsittelyjen vaikutus lannan lannoitearvoon (Juha Nousiainen)

9.30 Valion biolaitosteknologia ja miksi hajautettua prosessointia tarvitaan? (Antti-Pekka Partonen)

9.50 Lannankäsittelyteknologiat (Luke)

10.20 teknologiayritys 1

10.40 teknologiayritys 2

11.00 teknologiayritys 3

11.20 teknologiakonsultti

11.40 lounas

12.40 Hajautettu liikennebiokaasun tuotanto ja hajautettu lannan prosessointi osuuskunnan näkökulmasta (Marko Puhto)

13.10 Tavoitteena hiilineutraali maitoketju: lannankäsittelyn merkitys (Anu Kaukovirta-Norja)

13.40 Hack julkistus ja kutsu (Virpi Jonson)

13.50 Loppuyhteenveto ja kahvit

 

X
X